Головна » 2017 » Травень » 7 » Рекомендації батькам " Як виховувати гіперактивну дитину".
20:12
Рекомендації батькам " Як виховувати гіперактивну дитину".

Гіперактивна дитина

Рекомендації батькам

Допомогти у спілкуванні з гіперактивною дитиною допоможе гра. Спробуйте на початку гри створити позитивний емоційний настрій і підтримувати його протягом всього часу взаємодії з дитиною. Сядьте поряд, не забувайте дивитися один одному в очі, щиро дивуватися, радіти, використовувати ласкаві дотики.

Яким повинен бути зміст цих ігор?

Перш за все це ігри, безпосередньо направлені на збагачення емоційних відчуттів, розраховані на те, щоб розсмішити, здивувати, заспокоїти і тому подібне

Наприклад, можна використовувати гру "Розкажи вірші руками", коли мама і дитина по черзі і разом намагаються різними рухами рук з використанням міміки показати зміст вірша. Або гри на узгодженість сумісних рухів типу "Пиляння дров", "Насос", "Кузня".

Можна використовувати ігрові вправи типу "Спробуй показати, спробуй вгадати", головним змістом яких є зображення різних предметів і дій з ними (наприклад, з'їсти кислий лимон, тануче морозиво, підняти важку валізу і ін.).

Ці вправи не тільки збагатять дитину різноманітними емоційними відчуттями, але і сприятимуть розвитку уяви. Дуже корисно також сумісний твір казок, віршів, розповідей.

Оскільки для гіперактивних дітей характерні деякі порушення уваги і самоконтролю, важливо проводити з ними прості ігри на розвиток даних функцій, наприклад "Лабіринт", "Що змінилося", "Чим схожі, чим несхожі", "Знайди "зайве" і ін.

Для впорядкування реакції при сприйнятті інструкцій і розвитку умінь утримувати мету підійдуть ігри типу "Встигай". Зміст гри зводиться до того, що дорослий домовляється з дитиною про те, що буде, допустимий, називати цифри, а той повинен стежити і сказати "Стоп", якщо вимовлена обумовлена цифра, наприклад "7". Можна ускладнювати правила: "Стоп" говорити тільки в тому випадку, якщо перед цифрою "7" називалася цифра "6". Підтримати інтерес дитини до даної гри можна, замінивши слуховий матеріал на зрительный. За цим же принципом побудовані ігри "Не наслідуй", "Так і ні" не говорите", "Пів, ніс, потовк", в яких передбачені правила обмеження деяких дій дитини.

Остання група рекомендацій, використовувана в спільній з дітьми діяльності, особливо значуща, оскільки допомагає зняти напругу як у дитини, так і у дорослого, наблизити їх один до одного, відчути бажання і потреби один одного – одним словом, налагодити нормальне емоційно насичене життя дитини в сім'ї.

Деякі прийоми поведінки

В цілому прийоми модифікації поведінки дітей з гіперактивністю можна звести до наступних:

  1. У своїх відносинах з дитиною дотримуйтеся "позитивної моделі".
  2. Хваліть малюка, коли він цього заслужив, підкреслюйте успіхи. Це укріплює упевненість дитини у власних силах, підвищує його самоцінку.
  3. Уникайте повторень слів "ні" і не "можна".
  4. Розмовляйте з дитиною завжди стримано, спокійно, м'яко.
  5. Давайте дитині тільки одне завдання на певний відрізок часу, щоб він міг його завершити.
  6. Для підкріплення усних інструкцій використовуйте зорову стимуляцію.
  7. Заохочуйте дитину за всі види діяльності, що вимагають концентрації уваги (наприклад, робота з кубиками, розфарбовування, читання).
  8. Підтримуйте удома чіткий розпорядок дня. Час їди, виконання домашніх завдань і сну, це щодня повинно відповідати встановленому режиму.
  9. Уникайте, по можливості, скупчення людей. Перебування в великих магазинах, в ресторанах і так далі це діє на таку дитину надмірно стимулююче, збудливо.
  10. Під час ігор обмежуйте дитину одним партнером. Уникайте неспокійних, галасливих приятелів.
  11. Оберігайте дитину від стомлення, оскільки воно призводить до зниження самоконтролю і наростання гіперактивності.
  12. Надайте дитині можливість витрачати надмірну енергію. Корисні щоденна фізична активність на свіжому повітрі, тривалі прогулянки, біг, спортивні заняття, ігри.
  13. Постійно враховуйте недоліки дитини.

Гіперактивність може стримуватися за допомогою вищеназваних прийомів.

 

Переглядів: 276 | Додав: ivanka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar